Køber står for skødeskrivningen

10 januar 2018 Camilla Skøtt
Køber står for skødeskrivningen

Når familien har fundet sin drømmebolig, advokaten har godkendt vilkårene og købsaftalen er underskrevet, så kommer turen til skødet. Et skøde er den tinglysningsmæssige side af bolighandlen, og det er skødet, der officielt sikrer dig rettighederne til den købte bolig. Der er ingen lovgivning, der foreskriver, om det er køber eller sælger, der skal stå for skødeskrivningen, men som regel er det køber. Det skyldes, at køber har en klar interesse i at få skødet tinglyst så hurtigt som overhovedet muligt, så sælger ikke kan foretage dobbeltsalg – eller så sælgers kreditorer ikke kan gøre udlæg i ejendommen.

Købers advokat

Der er en del jurdiske aspekter i en skødeskrivning, ligesom der er helt klare regler for, hvordan skødet skal skrives, og hvor de forskellige ting skal stå. Derfor kan det være svært at skrive det selv, og det kan i sidste ende komme til at koste mange penge i ekstra tinglysningsafgift, hvis det gøres forkert. Derfor: brug altid en advokat, når skødet skal udarbejdes og tinglyses. Og er det dig, der er køber, så lad det være din advokatfrem for sælgers.

Tinglysning er digitaliseret

Siden 2009 er alt arbejde i forbindelse med tinglysning rykket online, og det betyder, at der ikke findes egentlige papirskøder længere, som stemples af Tinglysningsretten. Advokaten udarbejder skødet på nettet, køber og sælger underskriver med NemID og herefter tinglyser advokaten skødet online.

Hvad koster skødeskrivning?

Det er forskelligt fra advokat til advokat, hvad det koster at få skrevet et skøde. Vi har talt med eboligadvokat.dk, der fortæller, at du som køber skal være opmærksom på, hvad du får for pengene. Der er nemlig mange advokater, der tager høje priser for dette arbejde – og det er i virkeligheden ikke så omfattende. Hos nævnte advokat kan du få udfærdiget et skøde for 2.500 kr., mens det koster helt op til 4.000 kr. andre steder.

Flere Nyheder